Genieten van (h)eerlijk

.

dinsdag 24 juni 2014

Kikkererwten

De kikkererwt, engels: chickpeas, is een peulvrucht die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Gebruik het als vleesvervanger, groente of als lekkere snack.


Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemen familie, enkele bekende peulvruchten zijn de sperzieboon, peultjes, kapucijners, pinda,  sojaboon. Van de meeste peulvruchten eet je alleen de zaden (vrucht).

Ze zijn te koop gedroogd en in pot.

Het verschil tussen gedroogde en natte (conserven) kikkererwten.
De rauwe kikkererwten bevat van nature een giftige stof, lectine. Deze lectine kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Wees gerust, door verhitting wordt lectine onschadelijk gemaakt. De conserven in pot (of blik) zijn al gekookt, die kun je direct gebruiken. Je kunt ze zo opeten, verwerk ze in een salade, of warm ze even op.

Wanneer je tijd hebt kies dan voor de gedroogde variant, deze is smaakvoller. Laat de kikkererwten eerst een nacht in ruim koud water weken. Kook ze een uur, hoe ouder, hoe langer ze nodig hebben om zacht te worden. Te lang koken is geen probleem, kikkererwten vallen niet snel uit elkaar.

De kikkererwt is zeer gezond en een uitstekende vleesvervanger, ze zitten vol koolhydraten en vezels, bevatten veel eiwitten, ijzer en B-vitamines.

Humus (hoemoes, hoummous, hummus en humous)
Humus is een puree gemaakt van kikkererwten, voor de smaak worden vaak sesampasta (tahin), knoflook, citroensap, olijfolie en kruiden aan toegevoegd. Het is lekker om zo op een broodje te smeren of om groenten in te dippen.

Falafel is een snack gemaakt van gefrituurde kikkererwtenballetjes. Het wordt vaak geserveerd met een pitabroodje, salade en een sausjes.

0 reacties:

Een reactie posten